2011. április 19., kedd

Nyilatkozat a köztársaság védelméről

Kezdeményezzük, hogy a Magyar Országgyűlés tegyen hitet a köztársaság értékrendje mellett, és nyilvánítsa ki a következőket:

A köztársaság a magyar demokraták számára nemcsak államforma. Értékrend is, amely a magyar nemzet történelme során a szabadságért, nemzeti függetlenségért és a demokráciáért vívott küzdelmekben kristályosodott ki. Petőfi, Ady és Bibó országában a köztársaság eszméje a nemzeti önrendelkezés és a társadalmi egyenlőség vágyával forrt össze. Nem levehető ruha, nem átmeneti politikai berendezkedés, hanem a nemzetet összetartó erő, a demokrácia szervező elve, a magukat egyenlőnek valló magyar polgárok közösségének kifejezője.

Ez az értékrend ma veszélyben van. A Magyar Köztársaság értékeit és intézményeit az alkotmányozás folyamatában támadás érte. Most a köztársaság védelmére, holnap újraépítésére van szükség, hogy megőrizzük és kiterjesszük az 1989-ben megszerzett szabadságot, kiteljesítsük a szociális jogokat, és megteremtsük a feltételeket és biztosítékokat a XXI. század új feladatainak elvégzéséhez is: a fenntartható fejlődéshez, a társadalmi különbségek csökkentéséhez, a nagyobb társadalmi és gazdasági biztonsághoz, a demokratikus, modern, európai Magyarország működéséhez.

Legyen mától kezdve április 18-a a Magyar Köztársaság védelmének napja, amikor a magyar demokraták hitet tesznek a köztársasági eszme mellett!

1. Hitet teszünk a köztársaság mellett, mert az az állampolgárok döntési jogainak tiszteletét, a közös ügyek közös intézését jelenti. Diktátumok helyett párbeszédet, a hatalomközpontosítás helyett önkormányzatiságot, önrendelkezést, a helyi és a civil közösségek kiterjedt jogait, a felülről vezérelt döntések helyett vitát és érdekegyeztetést.
Számunkra a köztársaság a demokráciát jelenti!

2. Hitet teszünk a köztársaság mellett, mert abban a hatalom forrása a közösség. Értékrendjében nincs helye személyek, pártok, intézmények túlhatalmának, tekintélyelvűségnek, előjogoknak és kiváltságoknak. Biztosítja a hatalom ellensúlyait és ellenőrzését.
Számunkra a köztársaság a szabadságot jelenti!

3. Hitet teszünk a köztársaság mellett, mert csak a köztársaság állampolgárainak jogegyenlősége teremthet lehetőséget arra, hogy a társadalmi esélyek is közeledjenek, és a közösséget ne szabdalják szét átjárhatatlan szakadékok.
Számunkra a köztársaság az egyenlőséget és a szolidaritást
jelenti!

4. Hitet teszünk a köztársaság mellett, mert az a közösség tagjainak valódi összetartozásán és kölcsönös tiszteletén alapszik. Nem rekeszt ki senkit a nemzetből, nem bélyegzi meg az uralmon lévőktől eltérően gondolkodókat, nem tekinti kevesebbet érőknek a szegényeket, a nehéz sorsúakat.
Számunkra a köztársaság az állampolgárok egyenrangú
közösségét jelenti.

5. Hitet teszünk a köztársaság mellett, mert az nem felülről diktált értékrendre, alattvalói engedelmességre, hanem a közösség szabadságára és sokszínűségére épül. Elfogadja és pártolja a sokféle véleményt, gondolatot, ízlést. Valódi értékközösségen, a szabadság, a demokrácia céljaiban való egyetértésen alapul.
Számunkra a köztársaság a sokszínűséget jelenti!

6. Hitet teszünk a köztársaság mellett, mert annak eszménye a magyar progresszió legjobb hagyományaira épül, egyet jelent az ország haladásának, modernizációjának, nyitott, európai szellemének igényével, a nemzet felemelkedésének programjával.
Számunkra a köztársaság a haza és haladás eszméjét jelenti!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése